Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Οι μυστηριώδεις κυκλικές κατασκευές της Ιορδανίας. Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνουν


Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν από αέρος το 1920 και έκτοτε έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και τις θέσεις τους.

Διάσπαρτες σε όλη την Ιορδανία υπάρχουν 12 κυκλικές κατασκευές οι οποίες με τη βοήθεια της δορυφορικής χαρτογράφησης και αεροφωτογραφιών είναι ορατές.
Είναι γνωστοί ως “μεγάλοι κύκλοι” ή “τεράστιοι τροχοί” και έχουν διάμετρο μεταξύ 220 και 455 μέτρων.
Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν από αέρος το 1920 και έκτοτε έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και τις θέσεις τους.
Συνολικά οκτώ μεγάλοι κύκλοι έχουν καταγραφεί στη δυτική και κεντρική Ιορδανία μεταξύ του Wadi el-Hasa και του Shara, ενώ υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα, που αποτελείται από τέσσερις κύκλους βόρεια της Όασης Azraq. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε άλλος ένας κύκλος κοντά στη πόλη Homs στη Συρία.
Οι μυστηριώδεις κυκλικές κατασκευές της Ιορδανίας (2)
“Το τοπίο της Μέσης Ανατολής είναι πλούσιο σε κυκλικές πετρίνες κατασκευές”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής David Kennedy του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στη Zeitschrift für Orient Archäologie.
Ένας αριθμός των κύκλων περιέχουν μεταγενέστερο υλικό, συνήθως χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο μεταξύ του 1ου και του 7ου αιώνα π.Χ. Θεωρούνται από τους αρχαιολόγους, της Μέσης Ανατολής πιο διάσημοι και από τις γραμμές της Nazca στην έρημο του νότιου Περού.
Οι μυστηριώδεις κυκλικές κατασκευές της Ιορδανίας (3)
Η μελέτη του Kennedy αποκαλύπτει ότι οι τροχοί αυτοί αποτελούν μέρος μίας ποικιλίας δομών οι οποίες καταλαμβάνουν έναν τεράστιο χώρο και οι οποίες αποτελούνται από τοιχώματα και μυστηριώδη στοιχεία που τρέχουν για εκατοντάδες μέτρα, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε προφανή πρακτική χρήση.
Ο μόνος τρόπος για να παρατηρήσετε αυτούς τους μυστηριώδης τροχούς, είναι από ψηλά και όχι από το έδαφος που είναι σχεδόν αόρατοι. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έχουν περπατήσει σε αυτές τις περιοχές, χωρίς να γνωρίζουν πάντα την ύπαρξη αυτών των δομών, “λέει ο Kennedy.
Οι μυστηριώδεις κυκλικές κατασκευές της Ιορδανίας (4)
Παρόμοιες κατασκευές έχουν εντοπισθεί από την ομάδα του David Kennedy στη Σαουδική Αραβία αν και τα σχήματα εκεί είναι διαφορετικά: Μερικά είναι ορθογώνια ενώ άλλα είναι μεν κυκλικά αλλά έχουν δύο ακτίνες, που συχνά πάντως είναι ευθυγραμμισμένες προς την ανατολή του ηλίου. Αντίθετα όμως οι τροχοί της Ιορδανίας και της Συρίας δεν φαίνεται να σχετίζονται με αστρονομικά φαινόμενα.
Οι μυστηριώδεις κυκλικές κατασκευές της Ιορδανίας (5)
Μερικοί απ ‘αυτούς φαίνεται να χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι και 9000 χρόνια πριν, ενώ οι νεότεροι θα μπορούσαν να είναι πριν από 2000 χρόνια.
Οι μυστηριώδεις κυκλικές κατασκευές της Ιορδανίας (6)
Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα παραμένει ως προς την πραγματική χρήση αυτών των ασυνήθιστων δομών, και το πραγματικό μυστήριο είναι πως κατασκεύασαν στο έδαφος αυτές τις αόρατες δομές οι οποίες φαίνονται μόνο από ψηλά.

Share:
http://e-magiremata.blogspot.gr/