Breaking News

Άρον άρον «ξαναγράφουν» τον ΕΝΦΙΑ





Τα «μαζεύουν» άρον άρον για τον ΕΝΦΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας πλήθος τροπολογιών στη Βουλή ώστε...


να πέσει ο λογαριασμός για τον φόρο ακινήτων, που σύμφωνα με πληροφορίες, εκτοξεύτηκε για ορισμένα αγροτεμάχια από 50 ευρώ σε... 50.000 ευρώ.
Οι τροπολογίες για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ έρχονται σήμερα στη Βουλή ώστε να ακυρωθούν πριν καν εκδοθούν περίπου 80.000 εκκαθαριστικά με τρελές επιβαρύνσεις κυρίως για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Αυτές περιλαμβάνουν την κατάργηση της διάταξης για τον υπολογισμό των αγροτεμαχίων στον φόρο ακινήτων, την τροποποίηση διατάξεων σχετικά με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση της διάταξης για την κατάργηση των απαλλαγών και των εκπτώσεων για όσους είχαν τόκους άνω των 300 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του συστήματος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έβγαζε τέτοια υπέρογκα ποσά που ο λογαριασμός για περίπου 80.000 φορολογούμενους εκτινασσόταν από 50 ευρώ ΕΝΦΙΑ πέρυσι σε 50.000 ευρώ φέτος! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δοκιμαστικά έβγαλαν εκκαθάριση – τέρας άνω των 3,5 δισ. ευρώ ενώ μετά τις προσαρμογές οι οποίες έρχονται με τις υπό κατάθεση τροπολογίες, το ποσό αναμένεται να περιοριστεί κάτω από τα 3,3 δι. ευρώ.
Τα υπέρογκα ποσά οφείλονται εν μέρη στα λάθη των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση, καθώς δεν δήλωναν σωστά την τοποθεσία του αγροτεμαχίου (παραθαλάσσια ή βουνίσια), αλλά και στις τεχνικές δυσκολίες προσδιορισμού της αξίας του αγροτεμαχίου καθώς και στις αλλαγές για το αφορολόγητο το οποίο το 2016 υποχώρησε στα 200.000 ευρώ από τα 300.000 ευρώ.

Σε πέντε δόσεις ο ΕΝΦΙΑ
Σε πέντε δόσεις ορίζεται τελικά η καταβολή του φόρου ακινήτων, με την πρώτη να ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο και η τελευταία να καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2017.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ζήτησε από τους δανειστές την επέκταση των δόσεων έως τον Φεβρουάριο, ωστόσο, αυτό δεν έγινε δεκτό. Το θετικό της υπόθεσης πάντως φαίνεται να είναι το γεγονός ότι δέχτηκαν τις διορθωτικές κινήσεις για τον ΕΝΦΙΑ χωρίς νέα μέτρα, αντιλαμβανόμενο ι τη «χασούρα» των εσόδων από τον πιθανό εκτροχιασμό.