Breaking News

Αναζητώντας τις χαμένες γεύσεις


I. Το ποτό του χειμώνα είναι ο ζωμός κρέατος.
Κρεατόσουπα και ζωμός κρέατος
Χρησιμοποιήστε διαφορετικά κομμάτια κρέατος για να γίνει νόστιμος ο ζωμός που θα πιείτε σκέτο και νόστιμη η κρεατόσουπα που θα φάτε στη συνέχεια. Αγοράστε ουρά από μοσχάρι, ώστε το κρεατάκι να έχει κόκαλο και να νοστιμίσει. Πάρτε και ένα μικρό κομμάτι από ελιά μοσχαριού, προσέξτε να είναι φρέσκο και χωρίς πολύ λίπος.
Υλικά
  • 1 κιλό κρέας από διαφορετικά κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κεφαλάκια γαρύφαλο
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • Ενα μπουκέτο αρωματικά χόρτα
  • 1/2 κιλό πράσα
  • 4 καρότα
  • 3 πατάτες
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  • Καθαρίστε τα κρεμμύδια, μην τα κόβετε και χώστε στην επιφάνειά τους τα δύο γαρύφαλα.
  • Ετοιμάστε το μπουκέτο με τα αρωματικά χόρτα και δέστε το με ένα σχοινάκι. Βάλτε μαϊντανό, θυμάρι, 2 φύλλα δάφνης. Δέστε μαζί και τα πράσινα κομμάτια του πράσου, μην τα πετάτε. Κάντε το κάπως έτσι:
  • Σε μια κατσαρόλα βάλτε κρύο νερό ως τα 2/3 του σκεύους
  • Τοποθετήστε το μπουκέτο, το δύο κρεμμύδια ολόκληρα με το γαρύφαλο
  • Βάλτε το κρέας σε κομμάτια
  • Αλατίστε με χοντρό αλάτι και βάλτε λίγο πιπέρι
  • Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξαφρίστε αμέσως
  • Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε να βράσει για μισή ώρα
  • Προσθέστε το σέλινο και βάλτε όσο νερό χρειάζεται, όχι να πνίξετε το σύνολο
  • Χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά, αφήστε να βράσει για 4 ώρες
  • Βγάλτε και αφήστε να κρυώσει, το λίπος θα καθήσει στην επιφάνεια και ο ζωμός θα αρχίσει να σχηματίζεται
  • Ετοιμάστε το λευκό μέρος των πράσων. Για να μη διαλυθούν δέστε τα με ένα σχοινάκι
  • Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέστε τα πράσα, τα καρότα και τις πατάτες ή και όποιες άλλες ρίζες θέλετε και βρήκατε στον μανάβη σας
  • Τα λαχανικά δεν πρέπει να παραβράσουν. Κόψτε τα σχοινιά και σερβίρετε όμορφα
  • Πιείτε πρώτα ένα μπολ ζωμό με λεμόνι
  • Μετά καταναλώστε τη σούπα σας, με κόκκινο κρασί!