Breaking News

Πώς να μείνεις αξέχαστος σε 30 δευτερόλεπτα



Συμβουλές από έναν μετρ του είδους

Θέλεις να κάνεις κάποιον να δείξει ενδιαφέρον για ‘σένα, αλλά έχεις ελάχιστο χρόνο στη διάθεση σου; Υπάρχει τρόπος, ακόμη και αν μπορείς να αξιοποιήσεις ακόμα και το μισό του λεπτού, ήτοι 30 δευτερόλεπτα.
Είτε πρόκειται για επαγγελματική συνέντευξη, είτε για τις γνωριμίες σε ένα πάρτι, αλλά και για κάθε κοινωνική συναναστροφή, η πειθώ δεν είναι κάτι που το διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι. Όσοι δεν έχουν αυτό το χάρισμα όμως, μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους νε εξελιχθεί και να μετατρέψουν τη δυνατότητα τους σε ικανότητα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και όσα έχουν κάνει ικανοποιητικά» λέει ο Paul Mc Donald, διευθυντής της εταιρείας προσωπικού Robert Half στο Βusiness Insider, ο οποίος έχει πάρει συνεντεύξεις από χιλιάδες ανθρώπους και έχει γνωρίσει άλλους τόσους που θέλησαν να του κινήσουν το ενδιαφέρον. Είναι ο πλέον ειδικός για να μιλήσει. Εξηγεί λοιπόν, ότι πολλοί άνθρωποι «δεν έχουν συνηθίσει να δίνουν ηχητικά σήματα για το τι κάνουν».
Έτσι, ο McDonald παρουσιάζει 8 βήματα για να τελειοποιήσεις μια παρουσίαση σου –ακόμη και αν τη θεωρείς άψογη- μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και να μείνεις… αξέχαστος/η.
Για πάμε…
1. Να γνωρίζεις ακριβώς που θες να καταλήξεις
Η παρουσίαση θα πρέπει να απαντάει σε τρία ερωτήματα: Ποιος είσαι, τι κάνεις και πού θέλεις να πας ή τι είναι αυτό που ζητάς. Πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις, διαφορετικά δεν μπορεί κανείς να σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί. «Μελέτησε πάρα πολύ καλά το βιογραφικό σου και το προφίλ σου στο LinkedIn». Εάν είσαι άνεργος, συγκεντρώσου στο πού θέλεις να πας και τι θέλεις να κάνεις.
2. Κάνε μία λίστα με τα σημεία όπου πρέπει να επικεντρωθείς
Αφού μελετήσεις το βιογραφικό και το προφίλ σου στο Linkedin, σημείωσε τέσσερα χαρακτηριστικά που θεωρείς ότι σε κάνουν εξαιρετικό. Συζήτησε για το εργασιακό σου παρελθόν, τις ικανότητες και τους στόχους σου. Φρόντισε να αφήσεις απ' έξω τις περιττές λεπτομέρειες που σε απομακρύνουν από τον στόχο σου.
3. Διηγήσου μία ιστορία
Σύμφωνα με τον McDonald, οι άνθρωποι λατρεύουν να ακούνε ιστορίες και πιθανότατα θα σε θυμηθούν ευκολότερα, αν τους διηγηθείς μία ιστορία σου. Ο γκουρού της αυτο-βελτίωσης Dale Carnegie αναφέρει στο βιβλίο του «Public Speaking and Influencing Menin Business» ότι το μυαλό του ανθρώπου λειτουργεί ως «μηχανή συνειρμών», το οποίο σημαίνει ότι θυμόμαστε ευκολότερα οτιδήποτε εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εξιστόρησης. Με άλλα λόγια, εάν θέλετε ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεστε να σας θυμάται μετά από 3 μέρες, πείτε του μια ιστορία και φροντίστε να είναι αξιομνημόνευτη.
4. Απέφυγε την ορολογία
Πρέπει να είσαι σε θέση να εξηγήσεις αυτό που κάνεις με ένα τρόπο που να είναι ελκυστικός για τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως καλό είναι να αποφεύγεις τα ακρωνύμια ή την ορολογία, πράγματα που είναι δύσκολο να καταλάβει οποιοσδήποτε βρίσκεται έξω από το δικό σου επαγγελματικό πεδίο.
Το να παραθέτεις πολύπλοκες ιδέες με απλό τρόπο «είναι πραγματικά τέχνη», λέει ο McDonald. Μια καλή στρατηγική είναι να φανταστείς πως θα εξηγούσες κάτι ανάλογο αν μιλούσες στους γονείς σου και να χρησιμοποιήσεις την ίδια τεχνική-φόρμουλα. Βεβαιωθείτε ότι μιλάτε απλά, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για ανθρώπους που ασχολούνται με λογιστικά, οικονομικά και τεχνολογία.
5. Εξασφάλισε ότι θα υπάρξει διάλογος
Αφού πεις την ιστορία σου, μπορείς να εξασφαλίσεις ότι ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεσαι θα θελήσει να μάθει ακόμα περισσότερα για σένα; Εάν όχι, κάτι πρέπει να αλλάξεις.
6. Χρονομέτρησε τον εαυτό σου
Ενώ κάνεις πρόβα την παρουσίασή σου, καλό είναι να χρονομετράς τον εαυτό σου, για να δεις εάν πράγματι μπορεί να πεις αυτά που θέλεις μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Αν όχι, μείωσε τις λεπτομέρειες και προσπάθησε πάλι.
7. Βιντεοσκόπησε τον εαυτό σου
Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζεις τι βλέπουν οι άλλοι όσο εσύ μιλάς. Είσαι ενδιαφέρων; Είναι πειστικός; Όσοι σε ακούν θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για σένα, επομένως φρόντισε να δώσεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση και οπτικά. Χαλάρωσε, συμπεριφέρσου φυσιολογικά και μίλα άνετα για την ιστορία σου.
8. Κάνε πρώτα μια παρουσίαση σε φίλους και συναδέλφους
Κάνε πρόβα μαζί τους και ζήτα τους να σου πουν την γνώμη τους, θετική ή αρνητική. Ρώτα τους τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιώσεις ή να αφήσεις τελείως απ' έξω. Συνέχισε να εξασκείσαι μαζί τους, μέχρι η μικρή σου ομιλία να σου βγαίνει φυσικά και να μπορείς να πείσεις τον ακροατή σου ότι αυτό που λες, αυτό και είναι.