Breaking News

Το τέλειο ψητό κοτόπουλο


Μία παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής που χρησιμοποιεί ο Τόμας Κέλερ στο «Bouchon», το εστιατόριο του στην Καλιφόρνια.
Υλικά
1 κοτόπουλο (1 κιλού περίπου)
2 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C χωρίς αέρα.

Ξεπλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά. (Είναι σημαντικό να είναι στεγνό γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν πολλοί ατμοί στον φούρνο).

Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά την κοιλότητα του κοτόπουλου.

Δένουμε με λίγο σπάγκο τα πόδια μεταξύ τους και κάνουμε το ίδιο με τις φτερούγες.

Αλατοπιπερώνουμε την εξωτερική επιφάνεια του κοτόπουλου. (Μην φοβηθείτε το αλάτι, γιατί αυτό είναι που θα δημιουργήσει την τραγανή κρούστα).

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μικρό στεγνό ταψί και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Δεν το πειράζουμε καθόλου και δεν αλείφουμε την πέτσα του με τα υγρά. Το θέλουμε όσο πιο στεγνό γίνεται.

Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τον σπάγκο και το αλείφουμε με τους χυμούς του από το ταψί.

Απλώνουμε κομμάτια βούτυρο πάνω στην πέτσα και στο εσωτερικό του μέχρι να γυαλίσει καλά.

Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε με μουστάρδα