Πανετόνε: Το ιταλικό Χριστουγεννιάτικο κέικ!
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό, κάτι ανάμεσα σε...
γλυκό ψωμί και τσουρέκι. Αν θέλετε λοιπόν να προσφέρετε κάτι διαφορετικό στους καλεσμένους σας, εμείς σας δίνουμε μια σχετικά εύκολη συνταγή!
Υλικά
600 γρ. σκληρό αλεύρι
100 γρ. μαγιά φρέσκια
150 γρ. βούτυρο
3 αβγά
150 γραμμάρια ζάχαρη
400γρ cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κεράσι, πορτοκάλι, δαμάσκηνα)
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι πάνω στο πάγκο και κάνουμε μία λακκούβα.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά μέσα στη λακκούβα και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.
Τρίβουμε και το βούτυρο και το ανακατεύουμε και αυτό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Τέλος προσθέτετε τα φρούτα και τέλος τα αβγά και το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν του τσουρεκιού.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200C.
Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως.
Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 περίπου!
Πηγή
γλυκό ψωμί και τσουρέκι. Αν θέλετε λοιπόν να προσφέρετε κάτι διαφορετικό στους καλεσμένους σας, εμείς σας δίνουμε μια σχετικά εύκολη συνταγή!
Υλικά
600 γρ. σκληρό αλεύρι
100 γρ. μαγιά φρέσκια
150 γρ. βούτυρο
3 αβγά
150 γραμμάρια ζάχαρη
400γρ cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κεράσι, πορτοκάλι, δαμάσκηνα)
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι πάνω στο πάγκο και κάνουμε μία λακκούβα.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά μέσα στη λακκούβα και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.
Τρίβουμε και το βούτυρο και το ανακατεύουμε και αυτό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Τέλος προσθέτετε τα φρούτα και τέλος τα αβγά και το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν του τσουρεκιού.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200C.
Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως.
Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 περίπου!
Πηγή