Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας
Πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό (Buche de Noel), που συνηθίζουν να έχουν στο...
τραπέζι μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι. Είναι ένα υπέροχο σοκολατένιο γλύκισμα, που αρέσει εξίσου στα παιδιά και στους ενήλικες!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
180 γραμμάρια κουβερτούρα
5 αβγά
180 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
12 κουταλιές nutella
700 γραμμάρια cream cheese
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Για τη διακόσμηση
300 γραμμάρια κουβερτούρα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι ως εξής:
Χτυπάμε τους κρόκους από τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Σε μπεν μαρί, εν τω μεταξύ, λιώνουμε την κουβερτούρα.
Προσθέτουμε τους κρόκους που έχουμε χτυπήσει με την άχνη μέσα στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κουβερτούρας.
Σε ένα ταψί 28×38 εκ. απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε τη ζύμη από το παντεσπάνι.
Ψήνουμε στους 180 C για περίπου 25 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ βάζετε το cream cheese, τη nutella και το κονιάκ.
Στον πάγκο, στρώνουμε, αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι.
Απλώνουμε τα 2/3 περίπου από το μείγμα με την κουβερτούρα πάνω στο παντεσπάνι και τυλίγουμε σε ρολό.
Καλύπτουμε τον κορμό με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα και διακοσμούμε με φλούδες σοκολάτας.
Από πάνω πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη.
Πηγή
τραπέζι μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι. Είναι ένα υπέροχο σοκολατένιο γλύκισμα, που αρέσει εξίσου στα παιδιά και στους ενήλικες!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
180 γραμμάρια κουβερτούρα
5 αβγά
180 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
12 κουταλιές nutella
700 γραμμάρια cream cheese
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Για τη διακόσμηση
300 γραμμάρια κουβερτούρα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι ως εξής:
Χτυπάμε τους κρόκους από τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Σε μπεν μαρί, εν τω μεταξύ, λιώνουμε την κουβερτούρα.
Προσθέτουμε τους κρόκους που έχουμε χτυπήσει με την άχνη μέσα στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κουβερτούρας.
Σε ένα ταψί 28×38 εκ. απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε τη ζύμη από το παντεσπάνι.
Ψήνουμε στους 180 C για περίπου 25 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ βάζετε το cream cheese, τη nutella και το κονιάκ.
Στον πάγκο, στρώνουμε, αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι.
Απλώνουμε τα 2/3 περίπου από το μείγμα με την κουβερτούρα πάνω στο παντεσπάνι και τυλίγουμε σε ρολό.
Καλύπτουμε τον κορμό με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα και διακοσμούμε με φλούδες σοκολάτας.
Από πάνω πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη.
Πηγή